Czy dieta oznacza brak ochoty na słodycze? Nie! Ale można tak pokombinować, zmienić i zamienić co nieco, że z dość niezdrowych, kalorycznych ciastek da wyczarować się całkiem zdrowe ciacha. Te właśnie takie są. Najlepsze owsiane jakie jadłam!
Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka żurawiny
- 2 jajka
- 1 szklanka masła
- 1¼ szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem trzcinowym, ekstraktem waniliowym i jajkami przez około 5 minut. W misce wymieszać mąkę pszenną razową wraz z solą, proszkiem i sodą. Dodać cały czas mieszając do utartego masła. Na koniec do ciasta dodać płatki owsiane i żurawinę. Całość wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha i wykładać w odstępach na przygotowaną blachę. Ciastka owsiane piec 13-15 minut aż będą złote. Wyjąć z piekarnika i odczekać około 2 minut przed przełożeniem ich na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz