Składniki:
SPÓD:
- 150g herbatników kakaowych
- 50g rozpuszczonego masła
MASA SEROWA:
- 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego
- 220 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g jagód
- 200g śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- jagody do posypania
Przygotowanie:
SPÓD:
Herbatniki zblendować, połączyć z masłem, wyłożyć do tortownicy (23cm) wyścielonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki.
MASA SEROWA:
Jagody zblendować.
Wszystkie składniki masy serowej dokładnie, jednak krótko wymieszać za pomocą miksera pracującego na najniższych obrotach. Dodać mus z jagód, wymieszać łyżką (może być niedokładnie, wtedy powstanie "marmurek". Wylać na spód, piec w 140'C 70 minut. Wystudzić w piekarniku, schłodzić minimum 12h w lodówce.
Polać polewą przygotowaną z wymieszanej śmietany z cukrem, posypać jagodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz