Składniki:
CIASTO:
- 1/2 kg mąki
- 21g suchych drożdży (40g świeżych)
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 250ml mleka
- szczypta soli
- 75g miękkiego masła
SER:
- 400g mielonego twarogu
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100g miękkiego masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta wyrobić na dość rzadkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Składniki masy serowej utrzeć na gładki krem. Odstawić. Czereśnie umyć i wypestkować.
Kiedy ciasto wyrośnie, zarobić je ponownie, formować niewielkie kule, spłaszczać lekko i używając szklanki zanurzonej w mące robić dołki w każdej kulce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min.
W każde zagłębienie (gdyby zrobiło się mniejsze można poprawić szklanką i powiększyć) nakładać nadzienie i posypać czereśniami. Piec w 200'C około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz