Jesteście na diecie? Nie jecie deserów i słodyczy? Koniec męczarni! Oto są, doskonałe, przepyszne i słodkie - dietetyczne, jaglane rafaello. Smakuje wspaniale, a największą jego zaletą jest to, że można sobie na nie pozwolić nawet podczas odchudzania :)
Składniki:
- ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- 200g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie, aż woda z niej płynąca będzie całkowicie czysta i przejrzysta. Kaszę przełożyć do garnuszka, zalać mlekiem i gotować aż wchłonie cały płyn, pod koniec często mieszając aby się nie przypaliła.
Kiedy kasza się gotuje na suchej patelni podprażyć 150g wiórków kokosowych aż zaczną pachnieć i nabiorą złotego koloru.
Do ugotowanej, ciepłej kaszy dodać podprażone wiórki kokosowe, wszystko dokładnie wymieszać. Dodać miód i masło, również wymieszać.
Nabierać zwilżoną ręką po trochu masy i formować kulki, obtaczać je w pozostałych wiórkach.
Trufelki pysznie smakują na ciepło, jednak jeszcze lepsze są po schłodzeniu w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz