Składniki:
BISZKOPT (tortownica 22cm):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
KREM:
- 400g czekolady (200g mlecznej i 200g gorzkiej)
- 400ml kremówki
- 250g mascarpone
DODATKOWO:
- słoiczek konfitury czereśniowej
- sok z jednej cytryny
- 200ml gorącej wody
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki rumu
- wiśnie lub czereśnie z kompotu do dekoracji
- cukrowe kwiatuszki i literki do dekoracji
Przygotowanie:
BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier. Do białek z cukrem dodać po jednym żółtku, zmiksować. Następnie przesiać mąki, wymieszać delikatnie szpatułką. Przełożyć do tortownicy z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Piec w 160'C około 30 minut (do suchego patyczka). Upuścić z blaszką na podłogę z wysokości kolan. Wystudzić, przekroić na trzy blaty.
KREM:
Śmietankę bardzo mocno podgrzać, ale nie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, rozpuścić. Wystudzić i umieścić w lodówce na całą noc. Na drugi dzień krem dokładnie zmiksować na puszysto, dodawać po trochu mascarpone (w temp. pokojowej).
PONCZ:
Sok z cytryny, cukier, gorącą wodę i rum wymieszać. Przestudzić.
SKŁADANIE TORTU:
Na paterę wyłożyć pierwszy blat biszkoptu (najlepiej ten z samej góry), naponczować, posmarować najpierw konfiturą, następnie kremem. Przykryć kolejnym blatem biszkoptu, powtórzyć czynności. Cały tort obłożyć kremem. Za pomocą szprycy dekorować dowolnie tort. Dekorować również wisienkami i cukrowymi ozdobami. Schłodzić porządnie w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz