niedziela, 23 sierpnia 2015

Kokosowo - grecki deser z melonem

Do zrobienia tego deseru zainspirowały mnie dwie rzeczy: po pierwsze zalegające w koszyku melony, żółty i cantalupa, pilnie potrzebujące zjedzenia w jakikolwiek sposób, a po drugie zaproszenie do konkursu organizowanego przez foodmanię, we współpracy z firmą Owocowy Raj
Wyszło zaskakująco, pysznie, kokosowo i orzeźwiająco. Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie połączenie melona z kokosem, a Malibu (w wersji dla dorosłych) daje mu lekkiego "kopa". Polecam każdemu, kto choć trochę lubi kokosowe klimaty :)

 



Składniki:

SPÓD:
  • 1 wafelek kokosowy w białej polewie typu "Princessa" 
lub 

KREM:
  • 300 ml jogurtu greckiego lekkiego
  • 3 duże łyżki śmietanki kokosowej*
  • 3 łyżki ksylitolu (--> Ksylitol)
  • 1 łyżka malibu 
  • 3 łyżki wiórków kokosowych (--> Wiórki kokosowe)
  • 3 łyżki płatków migdałowych na wierzch (--> Płatki migdałowe)
  • po 1/4 melona żółtego i cantalupa (można dać również inne rodzaje melona, np. galia, albo arbuza)


Przygotowanie:

Wafelek zblendować. Po łyżce umieścić w pucharku (amarantus wrzucamy od razu do pucharka), nie ugniatać, mają luźno leżeć na spodzie pucharka.

Jogurt grecki wymieszać ze śmietanką kokosową przy użyciu trzepaczki. Dodać ksylitol, malibu i wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Krem równo rozmieszczać w pucharkach. Na wierzchu posypać płatkami migdałów.
Z melonów wyciąć kulki, poukładać na deserkach.
Całość schłodzić w lodówce.

* aby otrzymać śmietankę kokosową, należy puszkę z mlekiem kokosowym wstawić pionowo (na stojąco) do lodówki, porządnie schłodzić, otworzyć bez mieszania puszką, łyżką wybrać z wierzchu śmietankę. Mleczko, które pozostało można wykorzystać do pankejków, naleśników, bułeczek...




 

7 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za zgłoszenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z przyjemnością to uczyniłam, świetny konkurs, cudne nagrody :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudnie, i ten kształt owoców, po prostu bajka!


    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń