sobota, 29 sierpnia 2015

Letni torcik owocowy

Lato kończy się wielkimi krokami. Nawiedzają nas już chłodne wieczory, nawłoć i astry kwitną na potęgę, jesienne winogrono dojrzewa, a jabłka spadają z drzew. Dlatego postanowiłam wykorzystać letni, owocowy powiew i przygotowałam delikatny, owocowy torcik o smaku i zapachu mojej ulubionej pory roku.





Składniki:
(tortownica 24cm)

BISZKOPT:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

MASA JOGURTOWA:
  • 500ml jogurtu greckiego lekkiego
  • 200ml śmietanki kremówki lub śmietany roślinnej Milla
  • 6 łyżeczek żelatyny + 6 łyżek wrzątku
  • 6 łyżek cukru pudru

WARSTWY OWOCOWE:
  • 1 galaretka malinowa + 1 szklanka wrzątku
  • 200g malin
  • 1 galaretka jagodowa + 1 szklanka wrzątku
  • 200 g borówek amerykańskich (u mnie mniej)
  • 1 galaretka limonka z trawą cytrynową (lub inna zielona) + 1 szklanka wrzątku
  • 3 szt. kiwi

Przygotowanie:

BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dosypywać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach. Kiedy cały cukier rozpuści się w pianie, dodawać po jednym żółtku, również miksując. Następnie przesiać obie mąki i kakao, wymieszać delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. 
Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy, gdyż biszkopt "pnie się" właśnie po ściankach.
Piec w 170'C około 30 minut. Gotowy wyjąć z piekarnika i upuścić w formie na podłogę z wysokości kolan. Wystudzić, przeciąć na 3 blaty.

MASA JOGURTOWA:
Jogurt umieścić w misce, dolać śmietankę, zmiksować aby napowietrzyć masę. Posłodzić. Podzielić na 3 części. Do pierwszej z nich dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku, zmiksować, wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu. Schłodzić.
Pozostałe 2 części jogurtowej masy schować do lodówki. 

WARSTWY OWOCOWE:
Galaretki rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Do malinowej dodać umyte i osuszone maliny, do jagodowej borówki, zieloną zostawić bez dodatku. 
Na schłodzony krem jogurtowy wylać galaretkę z malinami, wstawić do lodówki do stężenia. 

Następne warstwy przygotować analogicznie. Nakładać naprzemiennie: biszkopt, krem, galaretka z owocami - następną wykładamy, kiedy poprzednia stężeje.

Aby przygotować wierzch należy obrać kiwi, pokroić w plasterki i sparzyć je wrzątkiem, około 2 minut. Robimy to, aby pozbyć się enzymów uniemożliwiających tężenie galaretki.
Na wierzchu ułożyć kiwi, zalać galaretką, włożyć do lodówki do pełnego stężenia ciasta, na około 2-3 godziny.










3 komentarze:

  1. Wygląda cudownie <3 Pewnie jeszcze lepiej smakuje <3

    http://minimalist-lover.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny na pożegnanie lata :)
    Choć to kalendarzowe trwa przecież jeszcze blisko miesiąc...

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń