piątek, 1 kwietnia 2016

Ciasto "Brzoskwiniowe pole"

Co roku przeżywam to samo zdziwienie. Napiekę kilka ciast na święta i pierwsze co słyszę to: "A po co tyle? Kto to zje?" Jednak po świętach okazuje się, że ten "ogrom" jakoś dziwnym trafem gdzieś znika... I znów nie zdążyłam zrobić zdjęć, lub cyknęłam je na szybcika, kiedy ukroiłam sobie kawałeczek. Przy każdej uroczystości obiecuję sobie, że pochowam po trochu, nigdy jednak nie mam serca ;)
Moja dzisiejsza propozycja to przepyszne ciasto brzoskwiniowe, które gościło na naszym Wielkanocnym stole. Jest przepyszne! Biszkopt jest nietypowy, bo na mące migdałowej i siekanych migdałach, do tego krem na bazie domowego budyniu i nasze ulubione brzoskwinie. Przepis spisałam kiedyś z jakiegoś bloga, w oryginalnym przepisie były orzechy włoskie, nie miałam jednak już czasu by ich "nałupać", więc zamieniłam je na migdały. Z góry przepraszam autora za przywłaszczenie przepisu, ale nie zapisałam niestety w moim przepiśniku adresu bloga. 

Korzystając z uprzejmej uwagi Pani Agnieszki, wygooglowałam sobie ten przepis, znalazłam go na co najmniej dwóch blogach (zjemto.blox.pl i gotowaniecieszy.blox.pl), oczywiście ja przepis zmieniłam pod swoje preferencje. 




Składniki:
(na blaszkę 25x35cm)

BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 120g cukru
  • 100g mielonych migdałów
  • 100g siekanych migdałów
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 połówki brzoskwiń posiekanych drobniutko


KREM:
  • 250g miękkiego masła
  • 750ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej

PONCZ:
  • sok z brzoskwiń

MUS BRZOSKWINIOWY:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

DODATKOWO:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe (rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, wystudzić)
  • 300g kakaowych herbatników


Przygotowanie:

BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno, powoli dodając cukier. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Wmieszać delikatnie łyżką drewnianą oba rodzaje migdałów, bułkę, mąkę i brzoskwinie. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180'C około 30 minut. Wystudzić i nasączyć sokiem z brzoskwiń.

KREM:
500ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku zmiksować żółtka i mąki. Wlać na gotujące się mleko, zrobić budyń. Wystudzić. 
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, zrobić krem.

MUS:
Galaretkę rozpuścić w  1/2 szklanki wody, przestudzić. Brzoskwinie odsączyć, pokroić drobniej i zblendować. Połączyć z galaretką. Odstawić aż zacznie tężeć.

SKŁADANIE:
Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/2 kremu, ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozłożyć tężejący mus, przykryć drugą warstwą herbatników, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Na herbatnikach rozsmarować pozostały krem, polać galaretkami. Schłodzić w lodówce.




5 komentarzy:

  1. Kasiu wspaniałe ciacho. Wpraszam się na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu wspaniałe ciacho. Wpraszam się na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto nazywa się "Brzoskwiniowy sad", a autora znajdziesz złatwością wpisując nazwę w google.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, tak, faktycznie. Mam przepis w zeszycie, ale oczywiście wpiszę autora. Dziękuję bardzo za uwagę.

      Usuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń