- 1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka (bez polędwiczki)
- 2 suszone pomidory z zalewy (niewielkie)
- 1 łyżeczka oliwy spod pomidorów
- garść rzeżuchy
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- suszony tymianek
+ dowolne warzywa, u mnie mieszanka marchewkowa
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, rozłożyć jak książkę. Przykryć kawałkiem folii spożywczej i leciutko rozbić, uważając, by nie poszarpać mięsa. Doprawić z obu stron solą, pieprzem, paprykami i tymiankiem.
Pomidory delikatnie opłukać, pokroić w cienkie paseczki.
Na mięsie, wzdłuż z jednego z dłuższych brzegów, ułożyć paseczki pomidorów, rzeżuchę i zwinąć w roladkę. Gotową można spiąć wykałaczkami, związać nicią lub niczym nie krępować.
Oliwę z pomidorów rozgrzać na małej patelni, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do małego naczynka żaroodpornego, piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku przez około 15 - 20 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka minut do związania soków, pokroić w plasterki.
Warzywa ugotować w osolonym wrzątku lub na parze (wolę tą opcję). Podawać razem z upieczonym mięskiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz