piątek, 8 kwietnia 2016

Fit obiad #2 - Roladki z kurczaka z rzeżuchą i suszonymi pomidorami

Wymyśliłam sobie serię zdrowych i lekkich obiadów, które będę tu pokazywać. Od jakiegoś czasu podstawą moich obiadów jest duża porcja gotowanych warzyw i kawałek mięsa. Zwykle kończy się tak, że większość mięsa (lub całe) zjada mi mały człowiek, część warzyw też, więc pokazane porcje mogą wydawać się spore, gdyż przewiduję w nich drugiego pożeracza. A, że wiadomo, lepiej smakuje z maminego talerza, to najczęściej jemy z Malwą z jednego :) Pomysł na nadzienie kurczaka rzeżuchą to moja kolejna kombinacja kulinarna, tym razem z miłości do rzeżuchy, która rośnie na parapecie okrągły rok i jest zjadana w ilościach ogromnych. A w zanadrzu mam jeszcze inne przepisy z wykorzystaniem tego pysznego i zdrowego zioła.



Składniki:
  • 1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka (bez polędwiczki)
  • 2 suszone pomidory z zalewy (niewielkie)
  • 1 łyżeczka oliwy spod pomidorów
  • garść rzeżuchy
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • suszony tymianek

+ dowolne warzywa, u mnie mieszanka marchewkowa 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, rozłożyć jak książkę. Przykryć kawałkiem folii spożywczej i leciutko rozbić, uważając, by nie poszarpać mięsa. Doprawić z obu stron solą, pieprzem, paprykami i tymiankiem.
Pomidory delikatnie opłukać, pokroić w cienkie paseczki. 
Na mięsie, wzdłuż z jednego z dłuższych brzegów, ułożyć paseczki pomidorów, rzeżuchę i zwinąć w roladkę. Gotową można spiąć wykałaczkami, związać nicią lub niczym nie krępować. 
Oliwę z pomidorów rozgrzać na małej patelni, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do małego naczynka żaroodpornego, piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku przez około 15 - 20 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka minut do związania soków, pokroić w plasterki.

Warzywa ugotować w osolonym wrzątku lub na parze (wolę tą opcję). Podawać razem z upieczonym mięskiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń