Składniki:
- 2 opakowania sera Bavaria Blu mini od Mlekomy (łącznie 300g)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- kilka łyżek bułki tartej
- olej do głębokiego smażenia
- konfitura z jarzębiny do podania
Przygotowanie:
Sery wyjęte z opakować pokroić na 4 lub 6 części. Każdą z nich najpierw obtoczyć dokładnie w mące, następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej.
Olej rozgrzać bardzo mocno w niewielkim garnku. Wrzucać po 3 - 4 kawałki panierowanego sera na raz, smażyć krótko, aż będą rumiane. Moje wyszły bardziej żółte niż rumiane, ponieważ użyłam jajka od szczęśliwej kurki, które miało bardzo intensywnie pomarańczowe żółtko.
Gotowe serki odsączyć na papierowym ręczniku, podawać z konfiturą jarzębinową lub żurawiną.
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńI naprawdę jest smaczne, a do tego bardzo szybkie :)
UsuńBomba kaloryczna. Ale warta grzechu!
OdpowiedzUsuńOj, bomba! Ale raz na jakiś czas można się skusić :)
Usuń