niedziela, 17 kwietnia 2016

Orzechowiec

Przed naszym domem rośnie wielki, stary orzech włoski, za domem drugi, młodszy. Co roku z tych dwóch drzew mamy tyle orzeszków, że nie dajemy rady ich zjeść i przerobić. Ale dokładnie wysuszone orzechy bardzo dobrze się przechowują, więc ciasta z nimi możemy jeść przez cały rok. Ten wypiek zrobiłam na święta Bożego Narodzenia i zniknęło w tempie ekspresowym, chociaż było bardzo, bardzo słodkie. 
Oryginalny przepis na to ciasto to "Orzechowe zniewolenie", które znajdziecie na blogu Gotuję, bo lubię.




Składniki:
(na blaszkę 35x 25cm)

BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • sól

KREM ORZECHOWY:
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie toffi
  • 2/3 szklanki cukru
  • 400g masła
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich

PONCZ:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru

DODATKOWO:
  • 1 puszka kajmaku orzechowego
  • 1 mały słoik nutelli
  • 3 czekolady z orzechami
  • 1 szklanka grubo siekanych orzechów włoskich i lakowych

Przygotowanie:

BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Następnie, pojedynczo, wmiksować do piany żółtka. Mąki przesiać do masy, delikatnie wmieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
Ciasto przelać do formy z wyłożonym tylko dnem papierem do pieczenia, piec w 160 - 170'C około 35 minut. 
Po tym czasie upuścić z formą na podłogę, wystudzić w blaszce i przeciąć na 3 blaty.

KREM ORZECHOWY:
Z litra mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować z cukrem, w odlanym rozmieszać proszki budyniowe. Na wrzące mleko wlać mieszankę, ugotować klasyczny budyń. Ostudzić kładąc na wierzchu folię spożywczą.
Masło ubić na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Dodać zmielone orzechy i dokładnie zmiksować.

SKŁADANIE:
W blaszce ułożyć pierwszy blat, naponczować. Posmarować kajmakiem, wyłożyć 1/2 kremy, wygładzić, przykryć drugim plackiem, który również naponczować. Pokryć do nutellą, pozostałym kremem, wyłożyć ostatnim blatem, polać resztą ponczu. Wierzch polać rozpuszczonymi czekoladami, posypać siekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.





2 komentarze:

  1. w domu mam nadmiar orzechów, chętnie spożytkuję je poprzez ten przepis :) ciasto pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne i bardzo polecam :) Koniecznie daj znać jak wyjdzie :)

      Usuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń