Ciasto o tej samej nazwie i podobnym przepisie znalazłam na 3 blogach (pewnie jest ich więcej): Moje Wypieki, Domowe-wypieki i Kotlet.tv. Moje jednak różni się nieco od każdego z tych przepisów.
Składniki:
(na blaszkę 20x20cm)
MASA SOCZKOWA:
- 900ml soku przecierowego marchewkowego
- 150g masła
- 3 budynie śmietankowe
- 3 łyżki cukru
MASA ŚMIETANOWA:
- 500 ml śmietanki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 śmietan - fixy
DODATKOWO:
- 1 opakowanie ciasteczek typu delicje, pomarańczowych
- 1 opakowanie biszkoptów
- 2 galaretki pomarańczowe
Przygotowanie:
MASA SOCZKOWA:
Z 900ml soku odlać 1/2 szklanki, resztę zagotować. W pozostałej części rozpuścić cukier i budynie, wlać na gotujący się sok, ugotować jak budyń. Ostudzić przykrywając wierzch folią spożywczą. Masło ubić na puszysto, dodawać po łyżce zimny budyń, miksować dokładnie.
MASA ŚMIETANOWA:
Śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier i śmietan - fixy.
W 2 szklankach wrzątku rozpuścić galaretki, schłodzić, odstawić, aż będą tężejące.
SKŁADANIE:
Na spodzie blaszki ułożyć warstwę biszkoptów, wyłożyć masę z soku, przykryć delicjami, następnie dać ubitą śmietankę, polać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.
świetne ciasto! :) zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się podoba :)
UsuńNa pewno jest pyszne! Sama go wypróbuję na następną niedziele.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
http://ksosna.blogspot.com/
Koniecznie daj znać jak wyszło :)
UsuńO jejku ja uwielbiam różnego typu ciasta! Zauważyłam, ze dodałaś post o cieście maxi king. Muszę je wypróbować haha!
OdpowiedzUsuńLittleredcherrysmile click
Maxi King jest genialny, ale słodki jak diabli! Ten jest o wiele bardziej "lajtowy" jeśli chodzi o poziom słodkości ;)
Usuń