sobota, 16 kwietnia 2016

Ciasto "Kubuś"

Bardzo lubię soki przecierowe. Marchewkowe, owocowe. Może dlatego, że kojarzą mi się z dawnym, dawnym dzieciństwem, kiedy na wiekowej sokowirówce Mama wyciskała nam sok z marchewki i jabłek. Kilkakrotnie robiłam słynne już ciasto "Szrek", a kiedy kupiłam Malwinie soczek o pomarańczowym kolorze, który jakoś jej nie posmakował, postanowiłam troszkę pokombinować i zamiast zielonych warstw, zrobić je właśnie pomarańczowe. Wyszło całkiem smaczne, orzeźwiające i mocno owocowe. 
Ciasto o tej samej nazwie i podobnym przepisie znalazłam na 3 blogach (pewnie jest ich więcej): Moje Wypieki, Domowe-wypieki i Kotlet.tv. Moje jednak różni się nieco od każdego z tych przepisów.


Składniki:
(na blaszkę 20x20cm)

MASA SOCZKOWA:
  • 900ml soku przecierowego marchewkowego
  • 150g masła
  • 3 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru 

MASA ŚMIETANOWA:
  • 500 ml śmietanki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 śmietan - fixy

DODATKOWO:
  • 1 opakowanie ciasteczek typu  delicje, pomarańczowych
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 2 galaretki pomarańczowe

Przygotowanie:

MASA SOCZKOWA:
Z 900ml soku odlać 1/2 szklanki, resztę zagotować. W pozostałej części rozpuścić cukier i budynie, wlać na gotujący się sok, ugotować jak budyń. Ostudzić przykrywając wierzch folią spożywczą. Masło ubić na puszysto, dodawać po łyżce zimny budyń, miksować dokładnie.

MASA ŚMIETANOWA:
Śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier i śmietan - fixy.

W 2 szklankach wrzątku rozpuścić galaretki, schłodzić, odstawić, aż będą tężejące.

SKŁADANIE:
Na spodzie blaszki ułożyć warstwę biszkoptów, wyłożyć masę z soku, przykryć delicjami, następnie dać ubitą śmietankę, polać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.


6 komentarzy:

  1. świetne ciasto! :) zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno jest pyszne! Sama go wypróbuję na następną niedziele.
    Pozdrawiam :)
    http://ksosna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. O jejku ja uwielbiam różnego typu ciasta! Zauważyłam, ze dodałaś post o cieście maxi king. Muszę je wypróbować haha!
    Littleredcherrysmile click

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maxi King jest genialny, ale słodki jak diabli! Ten jest o wiele bardziej "lajtowy" jeśli chodzi o poziom słodkości ;)

      Usuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń