Ciasto jest mocno gęste i trzeba uważać z jego ilością w gofrownicy, bo dodatkowo ma tendencję do "uciekania", ale dzięki temu gofry są przepyszne.
Składniki:
(na około 8 gofrów)
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
- 3 jajka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli. Mąkę, cukry i proszek do pieczenia umieścić w misce, wymieszać. Dodać mleko, olej, żółtka, zmiksować tak, aby nie było grudek. Dodać ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie ją wmieszać. Piec partiami w bardzo mocno rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej uprzednio tłuszczem. Studzić na kratce.
Ale mi smaka narobilas !
OdpowiedzUsuń