Składniki:
(na blaszkę 25x35cm)
CIASTO:
- 250 g mąki pszennej
- 120g masła
- 90g cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao
MASA SEROWA:
- 1,2kg twarogu
- 250g miękkiego masła
- 6 jajek + białko z ciasta
- 1 szklanka cukru
- 1 duży budyń (64g)
Przygotowanie:
CIASTO:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, zmiksować do formy "mokrego piachu", następnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 części, każdą owinąć folią, włożyć do zamrażarki na około 1 godzinę - ciasto ma zamarznąć prawie "na kamień".
MASA SEROWA:
Twaróg przecisnąć 3 razy przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mięsa. Żółtka zmiksować z cukrem i masłem na puszystą, gładką masę, dodać twaróg i budyń, zmiksować. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy serowej.
Spód formy i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta, następnie wylać masę serową i zetrzeć pozostałe ciasto. Kiedy ciasto jest porządnie schłodzone idzie to bardzo łatwo. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180'C około 1 godzinę. Studzić w wyłączonym piekarniku. Ciasto nie rośnie dużo i bardzo nie opada.
wspaniały :)
OdpowiedzUsuńJeden z najlepszych jakie jadłam :)
UsuńPyszności ! Uwielbiam serniki ;zapraszam na ''Sernik z miodowymi roladkami'' Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html
Zuzia, Twój sernik to cudeńko :)
OdpowiedzUsuń