czwartek, 14 kwietnia 2016

Razowe pierogi z soczewicą

Uwierzycie, że soczewicę pierwszy raz jadłam dopiero na studiach? W moich rodzinnych stronach (Mazowsze) soczewicy się prawie nie jada. W Lublinie nauczyłam się wielu nowych smaków, oprócz soczewicy. Na przykład spróbowałam najlepszych na świecie pierogów ruskich. 
Pierogami z soczewicy poczęstowała mnie moja koleżanka z uczelni, i, mimo, że byłam wtedy na bardzo ścisłej diecie, spałaszowałam cały talerz z apetytem. Moja własne pierwsza próba z nimi była dość słaba, bo nie znałam jeszcze soczewicy na tyle, żeby wiedzieć, że trzeba ją mocno doprawić, żeby była naprawdę smaczna. Te pierogi wyszły już idealne - pieprzne, z delikatnym ciastem, a najlepsze odsmażane :)


Składniki:

CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody
  • spora szczypta soli

FARSZ:
  • 1 1/2 szklanki suchej, zielonej soczewicy 
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oleju 
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól
  • tymianek

Przygotowanie:

Soczewicę zalać wodą, namoczyć kilka godzin. Po tym czasie wodę odlać, zalać nową, posolić do smaku i gotować do miękkości, jakieś 30 minut. Soczewica musi być bardzo miękka.
Odcedzić, ostudzić i zblednować, niekoniecznie bardzo dokładnie. Cebulę pokroić drobniutko i podsmażyć na oleju na złoto. Dodać do soczewicy. Czosnek przecisnąć przez praskę, również dodać do masy. Wymieszać wszystko dokładnie, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Wbić jajko i dobrze rozmieszać.

Mąkę wsypać do miski, wlać wodę, posolić. Zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowywać, wykrawać kółka i nadziewać farszem. Sklejać brzegi dokładnie dociskając. 
Gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia. Można je jeść same, jednak najlepsze są odsmażane.



2 komentarze:

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń