Oryginalny przepis, będący inspiracją dla mojego ciasta znajdziecie tu: KLIK.
Składniki:
(na blaszkę 25x35cm)
CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek (białka + żółtka)
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 250g masła
KREM:
- 250g masła
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
DODATKOWO:
- 1/2 tabliczki startej, gorzkiej czekolady
- 1 opakowanie biszkoptów
- powidła śliwkowe do przełożenia biszkoptów
- sok porzeczkowy do nasączenia
Przygotowanie:
CIASTO:
Masło, cukier, kakao i wodę umieścić w rondelku i zagotować. Następnie schłodzić. Mąkę przesiać z proszkiem do miski, dodać żółtka oraz masę kakaową i ekstrakt. Zmiksować. Pianę z białek ubić na sztywno, połączyć z ciastem.
Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem dopieczenia i piec w 170'C około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczony placek wystudzić, nasączyć sokiem porzeczkowym.
KREM:
Z mleka odlać 3/4 szklanki, rozpuścić w niej mąki, cukry i wymieszać żółtka. Wlać na gotujące się mleko, ugotować jak klasyczny budyń. Wystudzić, przykrywając folią spożywczą na wierzchu (żeby nie zrobił się kożuszek).
Masło ubić na puszysto, dodawać po łyżce zimny budyń, zrobić gładki, jasny krem.
SKŁADANIE:
Biszkopty składać po dwa, przekładając powidłami. Na upieczony, nasączony spód wyłożyć 1/2 kremu, ułożyć warstwę podwójnych biszkoptów, przykryć drugą częścią kremu. Wierzch posypać startą czekoladą. Całość schłodzić.
taka wersja wygląda bardzo zachęcająco, kto wie, czy nie lepiej nawet od oryginału...
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo! Jak miło to słyszeć :)
UsuńTo ciasto wygląda bardzo apetycznie <3
OdpowiedzUsuńJaki polecasz przepisz na szybkie i pyszne ciasto? Jak tak patrze te Twoje wszystkie są pyszne ale potrzebuję coś na szybko z gwarancją, że wszystko się uda :)
http://fashionelja.pl
Maxi King jest niezawodny i szybki, wystarczą herbatniki. Krem też nie ma prawa się zważyć ani zepsuć. A z pieczonych - marchewkowe, rewelacja! :)
UsuńMniam...bardzo apetyczne ciasto, zjadłabym ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń