Składniki:
(na blaszkę 35x25cm)
CIASTO:
- 200g masła
- czubata łyżka smalcu
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kg mąki tortowej
- 1/2 łyżki śmietany 18%
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- odrobina drożdży
MASA JABŁKOWA:
- 15-20 średnich jabłek (najlepsza jest antonówka)
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki bułki tartej
- sok i skórka z 1 cytryny*
Przygotowanie:
CIASTO:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać cukier, smalec i masło, przesiekać nożem lub specjalną siekaczką. Zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać żółtka oraz śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto, musi być elastyczne i gładkie. Włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Po tym czasie podzielić na 3 części, każdą jeszcze raz zarobić, rozwałkować na wielkość blaszki.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. w dużym garnku roztopić masło, dodać starte jabłka, cukier, przyprawy i dusić aż jabłka będą miękkie i aromatyczne. Trwa to około 30-40 minut. Jabłka trzeba często mieszać, ponieważ łatwo się przypalają. Pod koniec duszenia dodać bułkę tartą i sok oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 35x25cm wysmarować smalcem** i wysypać mąką. Wyłożyć pierwszy placek ciasta, na niego 1/2 masy jabłkowej, kolejną warstwę ciasta, znów jabłka i ciasto. Na środku górnego ciasta zrobić niewielkie nacięcie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C 1 godzinę.
Gotową szarlotkę polać na ciepło dowolnym lukrem lub posypać na zimno cukrem pudrem.
* sok i skórkę można dać wcześniej, wtedy jabłka nie będą ciemne, ja jednak lubię jak lekko ściemnieją.
** blaszkę można wysmarować masłem, olejem czy wyłożyć papierem, moja Mama jednak zawsze twierdziła, że kiedy blaszka jest wysmarowana smalcem, to ciasto jest smaczniejsze.
Fajny przepis i jaka ładna dekoracja :) Takiego ciasta szukałam, zrobię je w niedzielę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, zapraszam xprs.imcreator.com/free/sanqi/torebki
wygląda pysznie! jedynie co to zmieniłabym masę jabłkową na inną, bo nie lubię jabłek w cieście ;)
OdpowiedzUsuńTo tak jak mój mąż - absolutnie żadnych jabłek w cieście ;)
UsuńA czym mozna zastapic jablka?
UsuńJabłka? Toż to sens szarlotki... jeśli zastąpimy czymś jabłka to już nie będzie szarlotka.
Usuń