czwartek, 27 sierpnia 2015

Śniadania na cały tydzień!

To, że śniadania są najważniejszym posiłkiem dnia nikomu przypominać nie trzeba. To jasne jak słońce. Jak mawia stare i mądre porzekadło: "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi". 
Poniżej podaję propozycję pysznych śniadań dla całej rodziny. Na każdy dzień coś innego. Nie jestem specem od żywienia i układania jadłospisów, ale zaręczam, po każdym z tych śniadań nie byłam głodna przez kilka ładnych godzin!

1. Owsianka lodówkowa z owocami i rodzynkami

Składniki:
  • 6 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych
  • mleko (tyle, żeby jego wysokość była na około 1 palec ponad płatki)
  • 1 łyżka miodu (u mnie malinowy)
  • 2 łyżki rodzynek
  • kilka malin
  • 1/2 pokrojonego banana

Przygotowanie:

Płatki wsypać do miseczki, zalać mlekiem - to zrobić wieczorem. Wstawić miskę do lodówki, iść spać :)
Rano podgrzać płatki - ja robię to w mikrofalówce, ale na "surowo" też są dobre. Posypać malinami, bananem, rodzynkami, polać łyżką miodu.

 
2. Jogurtowe śniadanie z melonem i  bananem

Składniki:
  • 200ml jogurtu greckiego lekkiego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 pokrojonego banana
  • 1/8 pokrojonego melona bez skóry i pestek

Przygotowanie:

Jogurt wlać do miseczki, wymieszać z miodem, posypać owocami.



3. Pełnoziarniste racuchy z jabłkiem 

Składniki:
  • 1 obrane jabłko
  • 4-5 łyżek pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2-3 łyżki mleka lub jogurtu
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Jabłko zetrzeć na tarce i grubych oczkach, dodać mleko, miód, mąkę, jajko i proszek. Wymieszać łyżką. Olej rozgrzać, kłaść łyżką kleksy ciasta, smażyć na rumiano z obu stron.



4. Jaglanka z owocami

Składniki:
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lekkiego
  • owoce (u mnie borówki i nektarynki)
  • ziarenka (dowolne)

Przygotowanie:

Abu ugotować kaszę jaglaną należy najpierw wypłukać ją bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Zalać mlekiem - ilość dwa razy większa niż kaszy (na 1/2 szklanki surowej kaszy 1 szklanka mleka). Gotować, aż wchłonie cały płyn.
Kaszę przełożyć do miseczki, polać jogurtem i miodem. Posypać owocami i ziarenkami.



5. Kanapki z twarogiem (mój osobisty faworyt śniadaniowy)

Składniki:
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego pszenno-żytniego (przepis: klik)
  • 1/2 kostki chudego lub półtłustego twarogu
  • 1 łyżka miodu
  • kilka malin
  • pokrojony banan


Przygotowanie:

Twaróg pokroić w plastry, położyć na chlebku, polać miodem i poukładać maliny. Banana położyć obok.



6. Kakaowy budyń jaglany

Składniki:
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Kaszę umieścić w misie blendera, zmielić na gładką masę - u mnie zostały ziarenka kaszy. Dodać miód i kakao, dokładnie wymieszać.


 
7. Deserowe śniadanie jogurtowo - mangowe

Składniki:
  • 200ml jogurtu greckiego lekkiego
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ziarenek

Przygotowanie:

Mango obrać ze skórki, oddzielić od pestki, zblendować. 
W szklance nalewać naprzemiennie: mus z mango i jogurt. Na wierzchu polać miód i posypać ziarenka.





Mam nadzieję, że moje propozycje choć trochę przypadły Wam do gustu. I pamiętajcie: naprawdę warto jeść śniadania! :)




2 komentarze:

  1. Wszystko wygląda smacznie ;) będziemy próbować!:)

    Świetny wpis i blog, pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, same pyszności i samo zdrowie! :))
    muszę wypróbować niektóre z przepisów :D

    odwdzięczam się za każdy komentarz i obserwację! :)
    http://eye-shadoow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń