Składniki:
- 300g pieczarek
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- tymianek
- sól
- pieprz
- 5 łyżek płatków owsianych
- bułka tarta (ewentualnie, zamiast płatków)
- odrobina oleju
Przygotowanie:
Pieczarki obrać, zetrzeć na grubej tarce, cebule obrać, pokroić w drobniutką kostkę. Rozgrzać na patelni jedną, dwie łyżeczki oleju, przesmażyć pieczarki z cebulą doprawiając solą i pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Cały płyn ma odparować, a składniki mają się zarumienić. Masę ostudzić. Dodać jajka, tymianek i odrobinę płatków owsianych lub bułki tartej do zagęszczenia. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce lub płatkach owsianych. Smażyć na suchej patelni, ewentualnie na odrobinie oleju na złoty kolor z obu stron (uwaga! obracać bardzo delikatnie, bo łatwo się rozpadają).
Ja podałam kotlety z moją ulubioną surówką z marchwi, selera i pora, doprawioną sporą ilością pieprzu, solą i kapką oleju rzepakowego. I obiad doskonały gotowy!
Zacne kotleciki. Choć nie jestem wegetariankom, to na pewno bardzo by mi smakowały. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2016 :)
OdpowiedzUsuńMi też do wegetarianki daleko, ale miło czasem odpocząć od mięsa :)
UsuńAle byka walnęłam widzę, oczywiście powinno być "wegetarianką". Czekam na przepis w akcji ;)
OdpowiedzUsuńZgłoszę się, oczywiście :)
UsuńDziś ostatni dzień akcji, nie zapomnij dodać przepisu ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przypomnienie! :)
UsuńTeż jutro wybrobuje
OdpowiedzUsuń