Składniki:
ZUPA:
- 3/4 sporej bulwy selera
- 1 duża pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 łyżeczka masła
- gałązka lubczyku (malutka)
- sól, pieprz
CZIPSY SELEROWE:
- 1/2 bulwy selera
- sól
Przygotowanie:
ZUPA:
Selera, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, w im drobniejsza, tym krócej zupa będzie się gotować. W garnku rozgrzać masło, wrzucić na nie warzywa, przesmażyć aż nabiorą złotego koloru. Zalać wodą, 2 - 3cm nad poziom warzyw, dodać lubczyk i sól i gotować na niewielkim ogniu aż warzywa będą się rozpadać. Wyjąć lubczyk. Całość zblendować, delikatnie doprawić pieprzem.
CZIPSY:
Selera obrać, pokroić na cieniutkie plasterki, posolić. Ułożyć na papierze do pieczenia, piec w 180'C, aż będą chrupkie i złote (u mnie pół godziny, ale mój piekarnik notorycznie przekłamuje temperaturę).
Zupę podawać z czipsami.
Mm zjadłabym taki krem, super :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Coś dla miłośników smaków ziemi. Oczywiście odwiedzę :)
UsuńUwielbiam te warzywa, więc chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://iwonka-bloguje.blogspot.com
A największą radością jest patrzeć jak dziecko zajada tak zdrowe warzywka :)
Usuń