niedziela, 24 kwietnia 2016

Fit obiad #4 - Zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw to ulubiona zupka mojej Malwinki z czasów niemowlęctwa. Doprawiałam ją wtedy sporą ilością natki pietruszki i podawałam z gotowanym łososiem - zajadała, aż miło. Warzywa korzeniowe obie kochamy miłością absolutną, a naszym faworytem zawsze był seler, tak niedoceniany i nielubiany przez wiele osób. My z Malwinką selera uwielbiamy! W zupie, na surowo, w formie frytek czy czipsów. I tu czuć go bardzo mocno, ku naszej uciesze :)


Składniki:

ZUPA:
  • 3/4 sporej bulwy selera
  • 1 duża pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżeczka masła
  • gałązka lubczyku (malutka)
  • sól, pieprz

CZIPSY SELEROWE:
  • 1/2 bulwy selera
  • sól

Przygotowanie:

ZUPA:
Selera, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, w im drobniejsza, tym krócej zupa będzie się gotować. W garnku rozgrzać masło, wrzucić na nie warzywa, przesmażyć aż nabiorą złotego koloru. Zalać wodą, 2 - 3cm nad poziom warzyw, dodać lubczyk i sól i gotować na niewielkim ogniu aż warzywa będą się rozpadać. Wyjąć lubczyk. Całość zblendować, delikatnie doprawić pieprzem. 

CZIPSY:
Selera obrać, pokroić na cieniutkie plasterki, posolić. Ułożyć na papierze do pieczenia, piec w 180'C, aż będą chrupkie i złote (u mnie pół godziny, ale mój piekarnik notorycznie przekłamuje temperaturę).

Zupę podawać z czipsami. 


 

4 komentarze:

  1. Mm zjadłabym taki krem, super :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś dla miłośników smaków ziemi. Oczywiście odwiedzę :)

      Usuń
  2. Uwielbiam te warzywa, więc chętnie wypróbuję przepis :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A największą radością jest patrzeć jak dziecko zajada tak zdrowe warzywka :)

      Usuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń