niedziela, 17 kwietnia 2016

Jaglanka z jabłkiem na śniadanie

Moje ulubione danie z dzieciństwa to ryż z jabłkami. Mama gotowała gęsty, klejący, słodki ryż na mleku, do tego duszone jabłka z rodzynkami, kleks śmietany i duża szczypta cynamonu. Mniam! Teraz, kiedy polubiłam kaszę jaglaną, właśnie na nią zamieniłam ryż i trochę odchudziłam tą pyszność. Ujęłam jej sporo kalorii nie zatracając ani odrobiny smaku. Polecam nie tylko na zdrowe śniadanie, ale i na pyszną, sycącą kolację czy lekki obiad.


Składniki:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 jabłka
  • 2 łyżki jagód goji
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 małego jogurtu greckiego lekkiego
  • szczypta cynamonu


Przygotowanie:

Kaszę opłukać na sicie obficie najpierw gorącą, a później zimną wodą. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem i gotować, aż wchłonie cały płyn, około 15 - 20 minut. Przestudzić, wymieszać z miodem.

Jabłka obrać, dodać jagody, przełożyć do małego garnka, podgrzewać często mieszając, bo łatwo się przypalają. Delikatnie ostudzić, dodać miód.

Do miseczki nałożyć kaszę, jabłka, na środku jogurt, całość posypać cynamonem.




5 komentarzy:

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń