czwartek, 21 kwietnia 2016

Rafaello

Kokos uwielbiamy wszyscy. Zawsze mam w spiżarni zapas wiórków kokosowych, w razie czego. Jakbym wpadła na jakiś genialny wypiekowy pomysł, albo naszła nas ochota na kokosową słodkość. Przepis na to Rafaello podpatrzyłam u Klementynki (TU). Były tak pyszne, że zniknęły w kilka chwil. Zrobiłam już trzy porcje tych trufelków, a zapotrzebowanie jest na więcej ;) 



Składniki:
  • 200g herbatników
  • 200g wiórków kokosowych (+trochę do obtoczenia)
  • 200g mleka w proszku
  • 100g miękkiego masła
  • 3-4 łyżki mleka płynnego
  • 120g cukru pudru
  • ewentualnie migdały do środka

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć w malakserze lub tłuczkiem do mięsa na drobne okruszki, wsypać do miski. Dodać mleko w proszku, cukier, kokos, płynne mleko, masło. Wszystko zmiksować do osiągnięcia jednolitej masy. Brać w rękę po porcji masy, ewentualnie wkładać w środek po migdale, toczyć kulki wielkości oryginalnych trufelków. Obtaczać w pozostałych wiórkach kokosowych.

 

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam te małe kokosowe słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te małe kokosowe słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy kokos! Przepis wypróbujemy! :)
    Pozdrawiamy,
    MR&MRCHANEL/ www.mrandmrchanel.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli podaje Pani przepis to proszę go najpierw sprawdzić.Z podanej gramatury to wychodzi suche COŚ.Prosze spojrzeć na oryginalny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń