środa, 6 kwietnia 2016

Tort ryżowy z kremem jaglanym

Dziś proponuję coś zupełnie innego. Pyszny i zaskakujący tort z blatami pieczonymi na bazie gotowanego, brązowego ryżu, bez dodatku cukru, o delikatnym, cynamonowym zapachu i z nutką pomarańczy. Krem jest równie lekki, na ugotowanej jaglance. Gdyby nie mały dodatek kajmaku pozostałego z innego wypieku, można by rzec, że to tort iście dietetyczny. Słodkość wspaniale przełamały moje domowe powidła z różowych śliwek.
Piekłam podobną wersję na kaszy gryczanej, bardzo nam smakowało, więc pomyślałam, żeby 
Cudo, cudeńko!



Składniki:
(na tortownicę 18cm)

CIASTO:
  • 200g suchego brązowego ryżu
  • 2/3 szklanki otrębów, u mnie owsiane
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 3 jajka
  • 80g czekolady gorzkiej ze skórką pomarańczową
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

KREM:
  • 1 szklanka suchej jaglanki
  • 2 szklanki  mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego lekkiego
  • ziarenka z 1 laski wanilii

DODATKOWO:
  • 2 łyżki kajmaku
  • 3 łyżki 


Przygotowanie:

CIASTO:
Brązowy ryż ugotować klasycznie, w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu i odcedzeniu ostudzić.
Zimny ryż zblendować na prawie gładką masę, jeśli zdarzą się mniejsze lub większe grudki ryżu, to nada ciastu ciekawą strukturę. 
Do zblendowanego ryżu dodać otręby, oddzielone od białek żółtka, miód, startą na tarce czekoladę, jogurt, cynamon, kakao i sodę. Zmiksować wszystkie składniki bardzo dokładnie.
Białka ubić, dodać delikatnie do masy.
Tak przygotowane ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich upiec osobno w tortownicy o średnicy 18cm, wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180'C do suchego patyczka - trwa to około 20 minut.
Gotowe placki wystudzić.

KREM:
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie. Woda spływająca z kaszy musi być zupełnie przezroczysta, dzięki temu pozbędziemy się goryczki.
Kaszę ugotować w 2 szklankach mleka z dodatkiem ziarenek z laski wanilii do miękkości i aż wchłonie cały płyn. Przestudzić. Do lekko  ciepłej kaszy dodać miód i jogurt, całość zblendować na w miarę możliwości gładki krem. Osiągnięcie takiego stanu trwa chwilę, trzeba się więc uzbroić w cierpliwość.

SKŁADANIE:
Na pierwszy blat posmarować cienko kajmakiem, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć kolejnym plackiem. Drugi blat posmakować powidłami, znów krem, blat i krem na wierzch.
Całość schłodzić dokładnie w lodówce.







 


10 komentarzy:

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń