środa, 29 lipca 2015

Sernik doskonały

To, że kocham serniki wiadomo nie od dziś. Moje ulubione to te ciężkie, mocne, zwarte, najlepiej z sera mielonego własnoręcznie, najlepiej chudego (najbardziej mi smakują), długo pieczone w niskiej temperaturze, w kąpieli wodnej. Ten taki jest. Dodatek kaszy manny sprawia, że jest niesamowicie bogaty i mokry, nie tam jakiś puszek. Najlepszy!






Składniki:  (26cm)

SPÓD:
  • 150 g ciasteczek lub herbatników kakaowych
  • 100g masła
MASA SEROWA: 
  • 1kg sera 3-krotnie zmielonego chudego
  • 350g cukru
  • 7 dużych jajek
  • 200g masła
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 budyń waniliowy
  • 200ml śmietanki kremówki
 Ciasteczka dokładnie pokruszyć, masło roztopić. Połączyć masło z ciasteczkowymi okruszkami, wymieszać, wylepić dno blaszki. Wstawić do lodówki na pół godziny.


Masło utrzeć z jajkami i cukrem, następnie dodać ser i wszystkie pozostałe składniki. Mieszać krótko, na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Wylać na przygotowany wcześniej, schłodzony spód.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Na dolne piętro wstawić naczynie żaroodporne z wodą, tortownicę ustawić piętro nad "kąpielą parową". Piec około 70 minut. 
Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.

UWAGI:
1. Sernik miksuje się krótko, aby go zbędnie nie napowietrzać. 
2. Nie oddzielamy białek od żółtek, bo wtedy piana "wynosi" sernik podczas pieczenia w górę, sernik wtedy pięknie rośnie aby później opaść i utworzyć ohydny krater.
3. Kąpiel wodna lub parowa sprawiają, że sernik jest bardziej soczysty,  podobnie jak niska temperatura pieczenia.
4. Sernik może nie rośnie, ale przez to później nie opada.
5. ZAWSZE! należy wystudzić sernik w ZAMKNIĘTYM piekarniku (nie podglądać!)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Author

authorCześć, mam na imię Kasia i lubię placki. Lubię piec placki i je jeść ;) Mam 26 lat, jestem żoną, mamą i wciąż niespełnionym cukiernikiem. Oprócz tworzenia słodyczy, co jest moją niewątpliwą pasją, doszkalam się w daniach wytrawnych. Mój wyuczony zawód (technolog żywności) zdecydowanie ułatwia mi to zadanie :)
Learn More ?



Łączna liczba wyświetleń